Стъкленият трон от Сара Дж. Маас

 

97895427116671484309480-273Издател: Егмонт;

Автор: Сара Дж. Маас;

Жанр: Фентъзи;

Брой страници: 408;

Корици: меки;

Goodreads оценка: 4,24;

Анотация:

В тъмните мръсни солни мини на Ендовиер едно 18-годишно момиче излежава доживотна присъда. Тя е обучен асасин, всъщност най-добрият на света, но допусна една съвсем малка грешка. Остави се да я хванат.

Младият капитан Уестфол й предлага сделка, която не може да откаже: свободата й срещу една огромна жертва. Селена трябва да представлява принца в предстоящия турнир – опасно състезание между най-умелите крадци и асасини на света. Жива или мъртва, Селена ще бъде свободна. Победителка или победена, тя е на път да разкрие истинската си съдба. А междувременно има опасност сърцето й на убиец да бъде разтопено.


Поредицата Стъкленият трон е една от най-коментираните в последно време и за това реших, че ще бъде добра идея да напиша и аз ревюта на книгите от поредицата. Не съм я завършил, но работя по въпроса.

Стъкленият трон е първата книга от поредицата за Селена на Сара Дж. Маас.

Нека започна с външния вид. Корицата е запазена от оригиналната британска версия, което почти винаги е плюс.img_20170111_172619_086

Историята проследява главната героиня Селена Сардотиен. Тя е изпратена в робство в солните мини на Ендовиер, където бива подлагана на доста мъчения. След една година прекарана там Селена получава предложение от капитана на кралската стража да участва в турнира за кралски шампион. В замяна на това Селена ще получи свободата си обратно.

Самата книга започва доста интересно. Както споменах по-горе Селена е прекарала една година в робство и това е всичко, което знаем първоначално за нея. Знаем също така, че е асасин, от което следва, че е изпратена в робство за убийсто. Нямаме по-конкретна информация за това заради чие убийство е попаднала в солните мини и т.н.

Стилът на писане на авторката е много приятен. Книгата се чете на един дъх. „Стъкленият трон“ е дебютния роман на Сара Дж. Маас и смятам, че книгата е доста добре написана.

Сюжетът се развива бързо. Действията следват едно след друго и те карат да прелистваш страниците една след друга, без да спираш.

Селена Сардотиен е 18 годишно момиче. Тя е един от най-добрите асасини в света изграден от Сара Дж. Маас. Селена наистина е един badass персонаж както повечето хора я определят. От една страна е тази нейна страна, на уверената, можеща и знаеща какво иска и прави героиня, а от друга страна е един мистериозен персонаж с потайно минало.

Дориан Хавилиард е кралският престолонаследник който също има главна роля за която ще говоря малко по късно.

Каол (или Кейл) е капитанът на кралската стража, назначен да охранява Селена.

Отностно връзките в романа, както в повечето YA заглавия и тук имаме любовен триъгълник, съответно между Селена, Дориан и Каол. Харесвам този елемент от историята, защото внася допълнително напрежение. Приятелството също е важен елемнт в „Стъкленият трон“.

Отзивите за книгата като цяло са добри. И не само за тази книга, а и за цялата поредица. Разбира се има и хора, на които не им допада, но това е съвсем разбираемо.

Моята оценка за „Стъкленият трон“ е:

4-5-stars

Давам тази оценка, защото съм силно впечатлен от авторката и историята, света и героите, които е създала и се надявам за напред да не остана разочарован.

 

 

 

 

Едно мнение за “Стъкленият трон от Сара Дж. Маас

Вашият коментар