Ангел с часовников механизъм | Касандра Клеър

Издател: Ибис;

Преводач: Александър Драганов;

Година на издаване: 2011;

Брой на страници: 408;

Корици: меки;

Goodreads оценка: 4.33;

Анотация: Нова завладяваща история за ловците на сенки, но не в съвременен Ню Йорк, а в потайния свят на викторианска Англия.
Магията е опасна…. но любовта може да бъде още по-опасна.
Шестнайсетгодишната Тереза Грей пристига от слънчев Ню Йорк в дъждовния, мрачен Лондон, за да види своя брат Нат, но вместо това попада в плен на Сестрите на мрака и се озовава в свят на тъмна магия и смъртоносни интриги. Над нея се надига зловещата сянка на загадъчен мъж, наричан Магистъра, а тя е неговият ключ към световно господство. Единствената й надежда за спасение е в Ловците на сенки – смъртоносните воини, закрилящи човечеството от силите на мрака. Те обаче също крият свои тайни, а срещу тях се надига армия, която не идва нито от Рая, нито от Ада…


 

19079332От много време планирам да прочета поредицата на Касандра Клеър – „Адски устройства“, но отлагах четенето й за по-нататък. Преди да започна със същинската част на поста, мисля, че е редно да разкажа малко повече за опита ми с книгите на Касандра.

Преди около година прочетох първите три книги от „Реликвите на смъртните“. Прочетох ги много бързо и затова се пренаситих, един вид, от света на ловците на сенки. След като излезе вторият сезон на сериала „Shadowhunters“ се замислих, че искам да дочета поредицата и да продължа с книгите на авторката. По това време обаче, имах много други неща за четене и продължавах да отлагам. И с това стигаме до около преди седмица, когато ми се четеше точно такъв тип произведение и не съжелявам, че избрах „Ангел с часовников механизъм“.

А сега нека да премина към ревюто.

Българската корица е идентична с оригиналната от 2011г. Тя ми харесва, защото малко или много въвежда в периода и местоположението на дествията.

Историята проледява приключенията на Теса, след като отива при брат си в Лондон. Теса няма представа на какво място отива и не знае нищо за света на ловците на сенки. Събитията я въвличат в света на долноземците. Там тя ще открие, че притежава невиждана сила.

Касандра Клеър пише много завладяващо и е трудно да оставиш нейна книга. Много бързо се потопих отново в нейния свят и не можех да спра да чета докато не разбера какво ще се случи с героите.

В сюжета няма сериони забавяния и действията са динамични, което ми допада. Главите са структурирани така, че да те накарат да се чудиш какво ще се случи в следващата.

Относно героите, ще се спра само на Теса.clockwork_daydreams_by_ahiruwbox-d49vu82

Както вече казах тя е човекът, от чиято гледна точка проследяваме действията, в повечето време. Теса е силен женски персонаж, който не драматизира прекалено много и се държи така, както трябва. Тя е смела, адаптивна, не показва слабост и се държи на ниво. Определено ми е по-симпатична от Клеъри („Реликвите на смъртните“).

Приятелските връзки в книгите на Касандра са силно изразени. Авторката обръща внимание на приятелството, което одобрявам, защото все пак човек има нужда от хора около себе си, на които да разчита.

Любовната връзка в никакъв случай не е на първо място, но я има, все пак този роман спада към YA-възрастовата група.

Това, което съм чувал от други хора, за „Ангел с часовников механзъм“ и като цяло за „Адски устойства“, е че я харесвата повече от „Реликвите на смъртните“. Повечето мнения са побожителни.4-5-stars

Моята оценка за книгата е 4,5 звезди. Не мислех, че историята ще се развие в посоката, в която се разви. Не съм сигурен дали тази поредица ще ми хареса повече от другата, която споменах, но с времето ще видим. Идненадващото при „Ангел с часовников механзъм“ е, че се привързах към героите много бързо. Нямам търпение да започна следващата книга от трилогията.

Advertisements

One thought on “Ангел с часовников механизъм | Касандра Клеър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s