Хари Потър и Прокълнатото дете – първа и втора част (специално предварително издание на сценария)| Джоан Роулинг, Джак Торн и Джон Тифани

Издател: Егмонт;img_20170103_171641_370

Преводач: Ралица Ботева;

Година на издаване: 2016;

Брой на страници: 360;

Корици: твърди;

Goodreads оценка: 3,77;

Анотация:

Осмата история.
Деветнайсет години по-късно. 

Животът на Хари Потър никога не е бил лесен – особено сега, когато вече е претоварен с работа служител на Министерството на магията, съпруг и баща на трима ученици. 

Докато Хари се бори с миналото си, което все още го преследва, неговият най-малък син Албус се опитва да приеме тежестта на семейно наследство, което никога не е искал. Докато минало и настояще застрашително се сливат, баща и син ще научат неудобната истина, че тъмнината често идва от най-неочаквани места. 

Базирана на оригинална нова история от Дж. К. Роулинг, Джон Тифани и Джак Торн, Хари Потър и Прокълнатото дете е пиеса на Джак Торн. Това е и осмата история за „момчето магьосник“ и първата, представена официално на сцена. Това специално предварително издание на сценария прави продължението на приключенията на Хари Потър, неговото семейство и приятели достъпно за читателите навсякъде веднага след световната премиера на пиесата в лондонския театър „Уест Енд“ на 30 юли 2016 г.

Театралната постановка Хари Потър и Прокълнатото дете е продуцирана от Sonia Friedman Productions, Colin Callender и Harry Potter Theatrical Productions.


След като завърших невероятната история за Хари Потър нямаше начин да не прочета „Хари Потър и Прокълнатото дете – първа и втора част (специално предварително издание на сценария)“.

Първо искам да засегна външния вид на изданието. По принцип не трябва да съдим за книгите по кориците, но това все пак е първото нещо, което ни прави впечатление когато видим книгата. Егмонт са запизили оригиналната корица, което само може да ни радва.

Историята проследява приключенията на децата на познатите ни герои от първите седем книги за Хари Потър.

Според мен няма смисъл да говоря за стила на писане, защото смятам, че повечето от вас са запознати с него.

Сюжетът е много динамичен, тъй като това все пак е сценарий на пиеса и няма как да е другояче. Както се предполага от пиеса тя е изградена от действията на героите.

Като казах герои, време е да обърна внимание и на тях.

Албус Потър – Албус е най-малкият син на Хари и Джини. Противно на очакванията ми, той не е това, което мислех, че ще бъде. Няма да разкривам подробности около героите, защото е по-добре сами да прочетете и да се потопите отново в света на магията.

Скорпиус Малфой – Както подсказва фамилията Скорпиус е син на Драко Малфой. Скорпиус ще се сприятели с малкия Албус, но няма да ви кажа защо.😃

Приятелството е много силно изразено в пиесата. То може би е най-важната тема в книгата.

Относно чуждото мнение, има всякакви коментари. На някои не им харесва въобще, на други им харесва и разбира се има и трети, за които книгата е приятна и са доволни от работата на Джоан Роулинг, Джак Торн, Джон Тифани.

3-5-stars.pngАз давам на сценария 3,5 звезди. Общо взето ми хареса, но имайки предвид, че съвсем наскоро завърших последната книга за Хари Потър, може би очаквах повече. Връщането към света на „момчето, което оживя“ беше доста приятно. Както много други хора и аз мисля, че щеше да се получи много по-добре ако беше издадена под формата на роман, а не на сценарий.

 

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Хари Потър и Прокълнатото дете – първа и втора част (специално предварително издание на сценария)| Джоан Роулинг, Джак Торн и Джон Тифани

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s